Появою картоплі фрі світ зобов’язаний бельгійцям. Згідно з легендою, у жителів провінції Намюр існував звичай їсти смажену рибу, як подяку річці за її дари. Одного разу до святкового столу рибалкам не вдалося зібрати улов, і їхні дружини вирішили замінити рибу тонкими скибочками картоплі за формою, що нагадує рибок. Вони обсмажили їх в киплячій олії. Так і з’явилася фрі!
Музей картоплі фрі знаходиться в Бельгії в Брюгге. На відвідувачів чекає повне занурення в історію улюбленої закуски. Ви зможете побачити, як змінювалися машини для приготування фрі з плином часу, як збирали врожай, сортували і обсмажували картоплю.
Але не тільки бельгійці полюбляють хрустку картопельку. А для наших сусідів білорусів вона є особливою, настільки, що вони навіть встановили пам’ятник овочу.
Американці є лідерами з поїдання картоплі фрі. В середньому один житель цієї країни з’їдає 14 кілограмів закуски в рік.
У В’єтнамі картопля фрі подається з цукром.